PÚPAVOVÝ SIRUP 🍶
PÚPAVOVÝ SIRUP🍶
Dnes sme po návšteve sysľoviska nezaháľali ani doma a z prvých púpav sme si vyrobili púpavový sirup.
Už od včera nás čakal v chladničke a dnes sme ho museli s mojimi pomocníkmi spracovať 😉(mladší pekne a opatrne miešal a starší sám všetky kvietky natrhal a nachystal na spracovanie).🙂
Tak ak aj vám už vykukli púpavy na záhrade či lúke môžete upršanú nedeľu využiť aj takto produktívne a popritom si niečo povedať o tom aké podoby má púpava a že je to kvet skutočne mnohých tvárí či si ju vyrobiť pomocou vidličky.
INGREDIENCIE
200 ks púpavový kvet
1 liter voda
1 kg kryštálový cukor
1 ks citrón
1 ČL kyselina citrónová
POSTUP:
Púpavové kvety očistíme od chrobáčikov a zbavíme ich zelenej časti (otrháme iba žlté lístky).
2
Očistené púpavové kvety dáme do misy spolu s dobre umytým citrónom nakrájaným na kolieska a zalejeme studenou prevarenou vodou. Zakryjeme a necháme stáť 24 hodín v chladničke.
3
Potom výluh precedíme do hrnca, pridáme cukor a privedieme k varu. Varíme až kým nám sirup nezhustne. Sirup odstavíme a vmiešame kyselinu citrónovú. Teplý sirup prelejeme do čistých a suchých zaváraninových fliaš, uzavrieme a obrátime hore dnom.
4
Sirup po vychladnutí skladujeme na tmavom suchom mieste.