BLOG

Už bude škôlkar…

Nástup detí do materskej školy je častokrát spojený s určitým stresom, a to najmä zo strany rodiča. 

Kým dieťa ešte ani nemusí tušiť, čo ho v septembri čaká, tak rodič už dávno predtým premýšľa nad tým ako sa s tým vysporiadať, čo všetko ho neminie a robí si tie najpesimistickejšie scenáre ako to bude vyzerať. 

Na to aby bol nástup dieťaťa do materskej školy plynulý a bez problémov, tak sa na to treba psychicky pripraviť a zbytočne si nevyrábať stres tam, kde nemusí byť. 

Materská škola je prirodzenou súčasťou v našich životoch, každá materská škola disponuje v rámci možnosti určitým vybavením, priestorom a pomôckami, ktoré budú alebo by mali byť a väčšinou aj sú pre deti atraktívne a tiež disponuje zamestnancami, ktorí by sa mali postarať o to, aby sa vaše deti v škôlke cítili dobre a bezpečne.

Ak ste nedôverčivý typ a máte možnosť, tak si treba vybrať takú materskú školu, do ktorej dáte svoje dieťa s dôverou. K dispozícii máme rôzne typy materských škôl a je len na Vás, ktorú si vyberiete, ktorá Vás zaujme viac a je Vám najbližšia hodnotami, programom či osobnosťou pedagógov. Samozrejme vyberať si skutočne zo škály rôznych MŠ s rôznorodým zameraním môžete väčšinou len pokiaľ to peňaženka dovolí. 

V prípade, že dieťa  dávate do štátnej materskej školy, tak musíte väčšinou dúfať,  aby bolo prijaté a spoliehať sa už len na to, že to nejak zvládne. Stáva sa najmä v mestách, že dieťa ani nemusí byť prijaté kvôli kapacite či preto, že ak si vyberiete materskú školu mimo vášho bydliska, budú uprednostnené deti práve z okolia MŠ.

V tom prípade, a to je tak asi vo všeobecnosti najčastejší scenár – dieťa dáte nakoniec predsa len do materskej školy do akej sa dá a do akej ho príjmu.

Ešte pred výberom materskej školy je možno dôležité položiť si otázku či vôbec dieťa dať do materskej školy. V prípade pracujúcich rodičov mimo domu a v dnešnej dobe, keď sú starí rodičia ešte v plnom pracovnom nasadení je to samozrejme zbytočná otázka.

Avšak sú mamičky, ktoré majú doma ešte jedno dieťa, s ktorým sú na materskej dovolenke, a to staršie preto neplánujú dať do materskej školy. Aj ja mám doma mladšieho syna, avšak staršieho plánujem dať do materskej školy i keď iba dopoludnia, a to z dôvodu, že tam ísť chce a ja nevidím dôvod ho nedať. Stále som ho viedla k tomu, že pôjde do škôlky, bude sa hrať s deťmi, bude mať kamarátov, pani učiteľku. Teší sa(zatiaľ). Avšak v tomto prípade mám výhodu, že ak by ho to prešlo, jednoducho si ho nechám doma a fungujeme ďalej, tak ako doteraz. Doma sa síce nenudí, ale rada mu doprajem sociálny kontakt.  A v podstate nemôžem a ani nechcem byť podporovateľkou totálneho home schoolingu a odmietačkou materských škôl alebo škôl vo všeobecnosti, koniec koncov som to študovala, školu som mala rada a ak by som tieto mamičky podporovala asi by som bola navždy nezamestnaná:) .

Dôležitým miľníkom je deň zápisu dieťaťa do MŠ, kde sa mnoho detí prvýkrát ocitne v priestoroch MŠ a pri nových ľuďoch a najmä nových rolách – budú tam totiž pani učiteľky, niekto s kým sa nikdy predtým nestretli, niekto s kým sa má možnosť práve tam zoznámiť. 

Tento rok nás korona vírus žiaľ pripravil o túto možnosť, predpokladám, že do mája sa to nezmení a zápis prebehne bez detí. Je preto o to dôležitejšie dieťa pripravovať na materskú školu iným spôsobom a o to dôslednejšie. 

Zápis teda prebehne bez dieťaťa, tak aspoň teda rodičia môžu poobkukávať priestory materskej školy a porozprávať o nich dieťaťu doma. Skúste si na zápise poobzerať, čo by tam mohlo zaujať vaše dieťa a prezentujte to doma ako super vychytávku. 

Napríklad už len také zmenšené umývadlo v škôlke je parádna vec a ,, Milý Janko také veru doma nemáš! Tam teda bude super a tie farebné skrinky kam si dáš topánky woow a  vieš aký obrázok ťa tam čaká? Čo si myslíš aké zvieratko bude nalepené na tvojej skrinke? Ja som sa dnes stretla s tvojou novou pani učiteľkou vieš aká je milá a usmievavá? Veľmi sa na teba teší a videla som ako vám pripravuje na začiatok krásnu triedu, budete mať výzdobu na oknách a tiež mnoho prekvapení.,,

I keď sa triedy v máji nepripravujú, nálepky sa lepia tiež až v auguste a k umývadlám ste sa na zápise ani nedostali, tak u dieťaťa to vzbudí radosť a istú mieru očakávania. A práve pre toto budeme pokojne materskú školu ospevovať aj do septembra.

POZOR! Dala by som si veľký pozor na opačný efekt. Mnoho rodičov a aj starých rodičov deti materskou školou strašia.Čo je veľmi zastaralá a nevhodná metóda ako dosiahnuť, aby Vás dieťa poslúchalo.

Dávame si teda pozor na veci ako:

,,Veď počkaj v škôlke ťa naučia!,,

,,Ale Marienka, keď sa budeš takto správať, v škôlke sa s tebou nikto nebude hrať. ,,

,,No ale toto nemôžeš robiť Miško, v škôlke by na teba pani učitelka hned kričala, veď počkaj ty sa naučíš. ,,

,, Choď už do tej škôlky, tam sa s tebou nikto nebude maznať. ,,

⚠️V žiadnom prípade u detí nevzbudzujeme strach z materskej školy.  Nečudujme sa potom, ak dieťa do materskej školy chodiť odmieta.

Tak materskú školu máme vybratú, zápis prebehol, dieťa na materskú školu dôsledne pripravujeme a teraz sa už musí psychicky pripraviť iba rodič😊. 

V prvom rade je dobre si uvedomiť to, že v materskej škole sú vyštudované pani učiteľky a poviem Vám naučili ma tam toho dosť 🙏 a tiež si položte otázku,, Môžu to tie ženy robiť ak k tomu nemajú vzťah?,, Nemožné. Človek, ktorý nemá rád deti v materskej škole nevydrží dlhšie ako 1 mesiac. Je to povolanie, ktoré je poslaním a jedno z mála, ktoré sa nevykonáva pre peniaze. Nie nadarmo sa hovorí, že je to jediné zamestnanie odkiaľ sa nekradnú veci domov, ale naopak znášajú sa z domu do roboty🤷‍♀️. Myslíte na to, že tie učiteľky by tam už dávno neboli keby im boli vaše deti ľahostajné. Sú to osoby, ktoré Vášmu dieťaťu nechcú ublížiť a ktoré si robia svoju prácu dobre a keďže ich vídame na prechádzkach s 20timi deťmi, ktoré sú dokonca ešte v rade a relatívne ticho, tak sa dá predpokladať, že toho nášho nejako zvládne a domov sa nám vráti maximálne s modrinou na kolene. 

Samozrejme, že sú detičky, ktoré sa odlučujú od rodiča ťažšie, ale skôr či neskôr si zvykne každé, samozrejme pojmom skôr či neskôr nemyslím, že dieťa necháme plakať pol roka, ak to dieťa počas adaptačného obdobia nezvláda, tak na to musíme ísť inak a vyskúšať si  pobyt v MŠ aj s rodičom alebo starým rodičom, poprípade ho do materskej školy skúsime dať len na pár hodín, napríklad len na dve, tri hodiny.

Ak to aj napriek tomu nejde, tak odložíme nástup dieťaťa napríklad až na január a dovtedy budeme navštevovať materskú školu napríklad na školskom dvore alebo sa budeme spoznávať s deťmi a ich rodičmi mimo materskej školy, aby si naše dieťa navyklo na iné deti, na svojich nových spolužiakov mimo priestoru materskej školy, napr. na ihrisku, v parku a pod.  Snažíme sa nájsť, čo najvhodnejšiu cestu ako dieťa na materskú školu navyknúť. 

Častokrát je rodič vystresovanejší viac ako jeho dieťa a v konečnom dôsledku si uvedomí, že to ani nebolo potrebné. 

Skúste pomyslieť na to ako Vám vaša ratolesť bude nosiť zo škôlky krásne kresby, recitovať Vám básničky, ako pôjdete na jeho prvé vystúpenie či na to ako vám s iskričkami v očiach bude rozprávať o svojej najlepšej kamarátke, o prvom frajerovi, super pani učiteľke, ktorá im toho toľko rozpráva či o zážitkoch, ktoré spolu počas dňa nazbierali. 

I keď sú prvé dni možno ťažšie, tak deti to zvládnu a pochopia, sú totiž častokrát silnejšie a rozumnejšie ako si myslíme. 

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *