BLOG

VALENTÍN

Tak, čo aký máte názor na Valentín vy? A ako ho teda prezentujete vašim deťom?

Dostala som správu od jednej mamičky o tom ako oni Valentín neoslavujú a že hustiť deťom do hlavy tieto americké somariny už v materskej škole je nezmysel.

Tak mi to nedalo no a musím poznamenať, že nezmysel je teda to, že svätý Valentín pochádza z Ameriky 😁. Keďže legenda (áno legenda neviem aká je realita😁) hovorí o tom, že Valentín žil za vlády Claudia II. A teda nie som nejaký odborník na dejepis, ale keďže bol Claudius rímsky cisár a áno nepovažujem sa ani za geograficky odborne zdatnú (slepé mapy sú moja smrť🙄), ale snáď mi dáte za pravdu teda, keď tak skromne poznamenám, že Rím sa v Amerike nenachádza 🙂.

Jedna z legiend, aby sme si to uviedli na pravú mieru:
➡️O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje veľa legiend. Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá hovorí o svätom Valentínovi, ktorý bol mučeníkom žijúcim za vlády cisára Claudia II. Tento panovník rád a často viedol vojny, ale rímski muži jeho nadšenie nezdieľali a neradi vstupovali do vojska. Podľa Claudia bol ich dôvod jednoduchý: nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Ženatých mužov nepovažoval za dobrých bojovníkov. Preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. Valentín bol rímsky kňaz, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Claudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára roku 296. Pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil. A tak vzniklo prvé valentínske prianie.
V roku 469 pápež Gelasius ustanovil deň smrti sv. Valentína za pamätný deň na jeho počesť. Sv. Valentín sa tak stal patrónom zaľúbených.

➡️Tak môj pohľad (vôbec nemusí byť správny) na Valentín je asi taký, že je to deň, ktorý je pamiatkou na niečo, čo kedysi pre niečo vzniklo a preto sa mu prikladá nejaká tá hodnota. Tak ako je deň detí a deti obdarúvavame tiež nejakou tou maličkosťou, niekedy majú v školách voľno, deň hier atď …Alebo tak ako je MDŽ alebo majú svoj deň autisti, kedy nosíme rozdielne ponožky (reálne nimi tiež nepomáhame, my nimi ukazujeme solidaritu, ukazujeme, že byť iným je normálne), tak isto je deň bielej pastelky , alebo je deň boja proti rakovine, deň narcisov ..všetky tieto dni pre niečo sú a niečo symbolizujú… Buď sa počas nich zbierajú peniaze na pomoc alebo sa robia niektoré veci na znak spolupatričnosti…..alebo proste sú a niečo sa počas nich už pravidelne vykonáva. Tak isto aj zaľúbení majú svoj deň. Kedy si obvykle páry spolu vyrazia, urobia si romantiku, kúpia si nejakú drobnosť, upečú si niečo…. To ale neznamená, že ho treba nejak extra oslavovať a vykúpiť kvetinárstvo, predbiehať sa darmi, nie to nie je ten pravý zmysel…. Myslím si, že aj opačný názor nie je úplne správny … brať to tak, že „veď sa milujeme každý deň, nielen na Valentína“ to je taká zvláštna veta, ako keď niekto povie „však žiť spolu môžeme aj bez papiera“….áno, ale nikdy to potom nebude manželstvo.
Možno občas naozaj nezaškodí pozrieť sa na veci inak a mať taký deň v roku niečo ako výročie, kedy sa viac nahodíme, niečo upečieme, užijeme si to trochu inak ako bežný deň v roku, pospomíname, veď aj taký rozhovor nám toho môže veľa napomôcť, ale neznamená to, že 15.2. sa už budeme mať radi menej. Možno ale ten Valentín môže byť tak trochu takým akoby hnacím motorom pre ľudí, čo na lásku pomaly zanevierajú, pre ľudí, ktorí si nevedia nájsť úplne cestu k sebe nielen v partnerstve ale aj k dieťaťu a opäť nielen k vlastnému dieťaťu. Láska a vzťahy sú mnohotvárne. A deň sv. Valentína sa dá skutočne využiť aj takýmto spôsobom ako si nájsť cestu k sebe a napomáhajú k tomu práve aj tieto okolnosti okolo – atmosféra, možnosť kúpiť si valentínske pobyty, večere, darčeky. Možno by sa to inokedy nemalo kedy uskutočniť. Možno aj tento text niekomu pomôže prekonať nejakú tú bariéru.

Tak aby som neodbočila úplne od zamerania mojej stránky, chcela som poznamenať, že behom roka nemáme úplne príležitosť ani našim deťom vysvetliť pojem Láska a ani na to nemáme dôvod, spoliehame sa na to, že ju nejak vnímajú, cítia ju od nás, ale možno práve Valentín je deň kedy sa s nimi o tom môžeme aj pozhovárať a skúsiť ju načrtnúť viac konkrétne.
Áno. Dôležité je žiť v láske po celý rok, dieťa sa učí láske len ak ju vidí u rodičov, v rodine, v živote … nie na Valentína, ale po celý rok, len ak vidí medzi rodičmi úctu, prejavy lásky, riešenie konfliktov bez kriku, nadávok alebo jednoducho, keď vidí jej prejavy, pretože, aby som nebola úplná Idealistka, tak aj hádky patria k životu, ale dôležité je hlavne to, aby dieťa videlo aj to, čo sa deje po tej hádke nielen hádku samotnú, ak ju už musí vidieť – či už ide o ospravedlnenie, pusu, jednoducho, aby videlo tú lásku, ktorá tam je a že nevymizla kvôli jednému konfliktu. A ono to už pochopí.

Avšak, práve Valentín môže byť tým dňom, kedy ju dieťaťu môžeme vysvetliť aj inými spôsobmi. Povedať mu, že láska nie je len to, čo vidí doma v tom ideálnom pripade. Láska môže byť ku kamarátom, starým rodičom, zvieratám, k činnostiam alebo láska je aj k plyšovému medvedíkovi, ku ktorému sa tak rád pritúli, láska má skutočne mnoho podôb. Samozrejme nehovoríme mu o Júlii a Rómeovi ani sa nesnažíme 3 ročnému dieťaťu vysvetliť neopätované lásky či zachádzať do detailov o tom ako vám Jožko zlomil srdce na 6 častí a láska je vlastne úplne na nič 😁.Držíme sa v rovine vnímania predškolského dieťaťa.
➡️A čo tak využiť Valentín okrem vysvetlenia lásky aj na ozrejmenie symbolu lásky. Spraviť mu raňajky do tvaru srdca alebo mu len srdiečko nakresliť na papierik a nachystať k čaju. Verte, že vaše dieťa sa hneď začne zaujímať, prečo ste to urobili.
Budete so svojím dieťaťom diskutovať o tak významnej veci ako je láska a to úplne jednoduchým spôsobom.
Valentín nemusíme aj práve pre toto úplne zatracovať, môžeme sa naň pozrieť práve týmto spôsobom… Valentín tu je a vždy bude, prečo ho odignorovať a hnevať sa naň? Prečo ho radšej nepremeniť na niečo, čo pozitívne ovplyvní fungovanie vašej rodiny – urobiť si z neho deň rodiny, výnimočný deň plný lásky, deň kedy sa doma nezvyšuje hlas, kedy sme k sebe láskaví a milí? Urobiť si spoločne obed, večeru,zahrať sa spolu nejak inak ako inokedy.
Že to môžete robiť aj v iný deň v roku? Môžete. Ale robíte to?
Skúsenosť mi hovorí, že ak si takýto deň naplánujeme a sústredíme sa na jeho myšlienku a budeme sa držať pravidiel, ktoré sme si ako rodičia ráno v ten deň dali, tak to bude mať zmysel a pozitívny účinok.

Veď čo hodnotnejšie môžeme naučiť naše deti ako prejavovať lásku? 🙂
Tak prajem Vám zajtra pekného Valentína, ak ste to teda dočítali a nezaspali už pri Claudiovi. 😉

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *